Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ořechový korpus s nugátovým krémem dochucený mléčnou náplní

14. 6. 2011

orechovy-korpus-s-nugatovym-kremem1.jpgKORPUS - 140 g cukru krupice, 80 g hladké mouky, 150 g bílků, 50 g žloutky, 34 g oleje, 40 g kukuřičného škrobu, 3 gkypřícího prášku, 5 g vody

NÁPLŇ 1 - 300 g mléka, 50 g cukru krupice, 1 vanilkový pudink, 250 másla, nugát podle chuti

NÁPLŇ 2 -  250 g 33% smetany, 350 g mléčné čokolády

orechovy-korpus-s-nugatovym-kremem---rez-1.1.jpg

DOHOTOVENÍ "guma plát" (hmota 1 a hmota 2), čokoládové ozdoby a oříšky namočené v karamelu

HMOTA 1 - 125 g bílků, 63 g kakaového prášku, 125 g moučkového cukru, 125 g másla, 63 g hladké mouky

HMOTA 2 - 7 vajec, 250 g hladké mouky, 225 g cukru krupice, 25 g vody

Ke hmotě 1 je potřeba šablona a silikonový plát.

 

KORPUS - Žloutky šleháme v kotli šlehacího stroje s vodou a asi0,020 kg cukru krupice (z celkového množství) za postupného zalévání oleje. Zároveň v druhém kotli šleháme bílky za postupného přidávání zbývajícího cukru krupice, až vznikne tuhý sníh. Po vyšlehání zlehka ručně obě hmoty spojíme a opatrně zamícháme směs prosáté hladké mouky s kypřícím práškem, škrobem a strouhanými ořechy. Hmotu přendáme do formy a pečeme při teplotě 180 – 190°Casi 30 minut.

NÁPLŇ 1 - 4/5 mléka s cukrem dáme vařit, z 1/5 mléka a vanilkového pudinku uděláme zálivku a nalijeme do vroucího mléka. Mícháme do doby kdy není cítit škrob. Poté sundáme z plotny přendáme do mísy (určené do domácího habarta) a necháme šlehat do vychladnutí.

Do vychladlého, vyšlehaného krému přidáme máslo, řádně vyšleháme a ochutíme nugátem. A plníme do cukrářským sáčkem.

NÁPLŇ 2 - smetanu svaříme a pak do ní nalijeme rozpuštěnou mléčnou čokoládu. Na sporáku jěště chvilku míchame až vznikne spojená hmota sejmeme ze sporáku a necháme vychladnout do druhého dne. Druhý den se zamíchá ruční metličkou, aby byla pevná a dala se tvarovat cukrářským sáčkem na vršek dortu a dovnitř.

 

HMOTA 1 - bílky smícháme s cukrem moučkou, zámícháme kakao a hladkou prosátou mouku, nakonec postupně přidáváme rozpuštěné máslo. Připravíme si plech na něj dáme silikonový plát pak šablonu s jakýmkoli vzorem (kolečka, proužky, kolečka a křížky, atd.) hmotu přetřeme přes šablonu, opatrně sundáme šablonu a dáme do mrazáku. Mezitím si připravíme druhou hmotu.

HMOTA 2 - vejce s cukrem ušleháme do pěny ke konci šlehání vlejem pomalu vodu, a pak ručně zamícháme hladkou mouku. Tuto hmotu přetřeme přes zmrzlou hmotu a dáme to péct asi na 7 minut při 180°C.


DOHOTOVENÍ

z "guma plátu" vyřízneme dlouhý proužek podle výšky dortové formy (dortového ráfku). Formu vyložíme folií, která je také zastřižená podle formy / ráfku a vyložíme guma plátem.

Korpus rozřízneme na 3 stejné díly. Spodní díl vložíme do formy / ráfku, natříkáme střídave náplň 1 a náplň 2 cukrářským sáčkem a hladkou trubičkou číslo 14. Přiklopíme 2 dílem a postup opakujeme v opačném pořadí. Přiklopíme posledním dílem, náplní 1 zahladíme povrch dortu.

Dáme do lednice a za 2 - 3 hodiny mužeme vykrojit z formy / ráfku. Povrch dortu ozdobíme náplní 2 (cukrářským sáčkem a řezanou trubičkou číslo 6), čokoládovou ozdobou a oříškami namočené v karamelu.

Takto hotový dort můžeme servírovat.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář